Haiti: „Boj za ukončení násilí na ženách začíná právě teď”

MSF - Running man

Sara Rigon je italská lékařka. Píše blog z Haiti, kde pracuje na klinice Lékařů bez hranic pro pomoc obětem sexuálního a genderově motivovaného násilí.

Násilí na ženách je často vnímáno jako soukromá záležitost, někdy jako „neexistující téma” a vždy jako něco, za co je zodpovědná žena. Společnost se často tváří, že se toto násilí vyskytuje jen zřídka a když už se tak stane, je to vždy vaše vina: kvůli tomu, jak chodíte oblékaná, jak se díváte, kdy chodíte ven, jak se chováte. Tím vším si násilí přivoláváte: je to vámi a měla byste to vědět.

Ale ve skutečnosti to není vaše vina a není to způsobeno vámi. Ve skutečnosti je násilí na ženách problémem pohlaví a moci.

Deklarace o eliminaci násilí na ženách, přijatá Valným shromážděním OSN 20. prosince 1993, stanoví, že „násilí na ženách je výsledkem historicky podmíněné nerovnosti mezi ženou a mužem, jejímž důsledkem byla nadvláda mužů nad ženami a diskriminace, která brzdila možnost jejich rozvoje, a je jedním z klíčových sociálních mechanismů, prostřednictvím kterých jsou ženy tlačeny do podřadného postavení ve vztahu k mužům.”

Jestliže tedy genderově podmíněné násilí začíná diskriminací a přetrvávajícími nerovnostmi mezi muži a ženami, nelze popřít, že jeho výskyt dosahuje pandemickým rozměrů, a je jednoduché vysvětlit, proč tomu tak je. Na celém světě není žádná země, kde by ženy byly rovnoprávné s muži; ani jedná jediná z těch 196 zemí.

Já v současné době pracuji na Haiti. Lékaři bez hranic tady nedávno otevřeli kliniku, která nabízí lékařskou a psychologickou pomoc obětem sexuálního násilí a zneužívání. Zde se genderově podmíněné násilí objevuje v souvislosti s politickou nestabilitou, sociální nejistotou a genderovou nerovností.

Poté, co strávíte několik dní na klinice Lékařů bez hranic nasloucháním příběhů jejích pacientů, získáte dojem, že ženy na Haiti nejsou nikdy opravdu v bezpečí. Násilí se může odehrávat a také se odehrává kdekoliv: na ulici, na trhu, doma, ve škole, v práci, na fotbalovém zápase, cestou domů nebo z kostela, cestou na návštěvu přátel či příbuzných.

Žádné bezpečné místo neexistuje.

Násilí může páchat někdo, koho znáte: váš přítel, váš bývalý přítel, váš učitel, váš bratranec, váš spolužák, manžel vaší tety či sestry, váš otec nebo nevlastní otec.

Nebo to může být někdo úplně cizí: muž, který vám nabízí odvoz domů, protože se stmívá, zloděj, který se vloupal k vám domů, aby něco ukradl, člen gangu z vašeho sousedství, řidič taxi-motorky, kterého jste zastavila, abyste se dostala rychle domů, než bude tma, nebo někdo, kdo na vás na ulici pokřikoval, když jste šla pro vodu, a vy jste to ignorovala.

Nikomu nemůžete doopravdy věřit.

Za víc než jeden rok svého působení klinika Lékařů bez hranic Pran Men’M(v překladu „vezmi mě za ruku”) poskytla pomoc víc než 1 000 lidem, zejména dívkám a ženám různého věku, od jednoho roku až po 69 let. Vysoce kvalifikovaný tým místních lékařů, psychologů a sociálních pracovníků spolu s místními orgány a neziskovými organizacemi podporuje oběti na jejich cestě zpátky k důstojnosti, důvěře a normálnímu životu.

Následky sexuálního násilí mohou být nepředstavitelně zničující: strašlivá zranění, chronická infekční onemocnění jako HIV, nechtěná těhotenství, sociální stigmatizace.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na neviditelná traumata: ztrátu důstojnosti, sebevědomí a důvěry. Na Haiti jsou to nejmladší dívky, které platí tu nejvyšší cenu, neboť jejich budoucnost je ohrožena sexuálním útokem: hrozí jim, že je odmítne jejich komunita, že porodí a budou vychovávat dítě, i když samy budou ještě dětmi, a později v životě pro ně bude velice složité najít si partnera.

Mezinárodním dnem proti násilí na ženách je každoročně zahájena osvětová a aktivistická kampaň s cílem zlepšit postavení dívek a žen po celém světě, zpochybnit tradiční mužské a ženské role a podpořit rovnost pohlaví. Tato kampaň trvá 16 dní a vrcholí 10. prosince, tedy Mezinárodním dnem lidských práv. I přesto, že skončila již před měsícem, stále zbývá v tomto směru hodně práce.

Násilí na ženách a dívkách není nevyhnutelné. Prevence je možná a hraje zásadní roli. I přesto, že kulturní změny si žádají určitý čas, všechny začínají malým, jednoduchým, a přesto revolučním krokem pro ženy ve vaší rodině a po celém světě.

Boj za ukončení násilí na ženách právě začíná: podpořte haitské ženy v jejich bitvě za život bez násilí, HIV a stigmatizace; přihlaste svou dceru na matematický tábor; napište Santovi, aby vašemu synovi přinesl kuchyňské hračky a taneční boty. Záleží jen na nás, jestli budeme sami schopni udělat tu změnu, kterou chceme vidět okolo nás.