Irák: Ze západního Mosulu přichází tisíce zraněných a nemocných

Obyvatelé Mosulu kvůli pokračujícím bojům uvázli ve městě uprostřed palby a s omezeným přístupem k lékařské péči. Od 19. února, kdy započala ofenziva západní části města, riskovaly desítky tisíc lidí své životy při útěku. Tisíce zraněných bylo z konfliktní oblasti odvezeno ambulancí.

V Mosulu a jeho okolí není dostatek zdravotnického personálu, který by mohl ošetřit velké množství pacientů. Ambulance, které odvážejí naléhavé případy do nemocnic mimo město, nejsou schopné zvládnout množství zraněných. Nemohou cestovat dlouhé vzdálenosti a převážet pacienty, kteří vyžadují následnou péči.

„Potřeba neodkladné lékařské péče dramaticky vzrostla,“ říká lékařka Isabelle Defourny, vedoucí operací Lékařů bez hranic. „Naše týmy nepřetržitě ošetřují muže, ženy a děti, kteří byli zraněni kulkami, výbuchy či ostřelováním. Okamžitou lékařskou pomoc ale také potřebují lidé, kteří se nacházejí v jiných život ohrožujících stavech, jako například těhotné ženy, jež potřebují císařský řez.“

 

Týmy Lékařů bez hranic v okolí Mosulu přijaly za poslední dva měsíce přes 1800 pacientů, kteří potřebovali život zachraňující lékařskou péči. 1500 z nich utrpělo zranění v důsledku konfliktu. Protože je na místě potřeba i neúrazová péče, začali Lékaři bez hranic počátkem února poskytovat také péči o matku a dítě ve východní části Mosulu. Od té doby asistovali u 100 porodů a provedli 80 císařských řezů.

Počátkem března zaznamenaly naše týmy vážnou podvýživu u dětí přicházejících ze západního Mosulu. Ve dvou táborech zřízených pro nově vysídlené jsme prováděli rychlou diagnózu podvýživy. Podle lidí prchajících ze západního Mosulu, se kterými se Lékaři bez hranic setkali, není ve městě dostupné kojenecké mléko, je zde nedostatek jídla a pitné vody. Podmínky se budou nadále zhoršovat, protože zásobovací cesty byly odříznuty. Lékaři bez hranic proto založili terapeutické výživové centrum ve své nemocnici v Qayyarah.

„Je potřeba okamžitě léčit podvýživu a poskytnout adekvátní potravinovou pomoc vysídleným, kteří přicházejí z Mosulu,“ zdůrazňuje lékařka Defourny.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči v táborech pro vnitřně vysídlené, nicméně naší hlavní aktivitou je zajištění život zachraňující péče. Chirurg Lékařů bez hranic, který působí v nemocnici na jihu Mosulu, popisuje svoje zážitky jako jedny z nejsilnějších za dobu své spolupráce s Lékaři bez hranic. „Situace je tady opravdu intenzivní. Každý případ, se kterým se setkáme na operačním sále, je vážný. Téměř každý den řešíme hromadná zranění.“

Zobrazit větší mapu