Lékaři bez hranic vyzývají Evropskou unii, aby zastavila jednání ohrožující přístup k cenově dostupným lékům

9. Listopad 2010

Praha / Brusel, 9. listopadu 2010. Při příležitosti včerejšího zahájení dalšího kola jednání o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Indií vyzývá mezinárodní zdravotnická a humanitární organizace Lékaři bez hranic nejvyšší evropské představitele, aby zastavili jednání, které výrazně omezí přístup k cenově dostupným generickým lékům vyrobeným v Indii.

Evropský komisař pro obchod Karel De Gucht se snaží zajistit evropskému farmaceutickému průmyslu monopolní postavení, které povede ke zvýšení cen léků a učiní je nedostupnými pro pacienty,“ uvedl Dr. Tido von Schoen-Angerer, ředitel kampaně Lékařů bez hranic Access, zasazující se za lepší přístup k nezbytným lékům. „Indie má patentový zákon, který striktně určuje, na co může být patent udělen a na co nikoli. Evropa se ale snaží za pomoci nekalých právnických praktik zákon obejít a zabránit tak výrobě levnějších generických léků.

Evropa prosazuje politiku nesdílení informací (data exclusivity), která by zabrzdila vstup generik na trh až o 10 let. Ta je v rozporu se standardním postupem výrobců generických léků, doporučeným i Světovou zdravotnickou organizací (WHO), kteří pro získání povolení k prodeji svých leků využívají již existujících studií na totožné léky.

Když například v roce 2008 Indie odmítla udělit patent na sirup nevirapin pro léčbu dětí s AIDS, výrobci generik si mohli být jisti, že mohou vyrábět a prodávat dostupnější verze tohoto sirupu. Pokud ale Indie zavede politiku nesdílení informací (data exclusivity), jak požaduje Evropská unie, výrobci budou muset čekat až 10 let, než budou moci prodávat tyto léky, a to i tehdy, když nebudou způsobilé k patentové ochraně.

Naše zdravotnické programy závisí na nepřetržitých dodávkách dostupných léků. Pro lidi s HIV/AIDS, kteří potřebují život zachraňující léčbu, je nemožné čekat deset let na novější lék - během této doby zemřou,“ uvedla koordinátorka projektů Lékařů bez hranic v Jihoafrické republice, Malawi, Lesothu a Zimbabwe Ariane Bauernfeind. „Polovina dětí narozených s HIV/AIDS se bez léčby nedožije druhých narozenin. Nemůžeme Evropské unii dovolit, aby zastavila naše dodávky novějších dostupných léků.

Evropský komisař pro obchod Karel De Gucht se snaží zabránit v přístupu k lékům také skrze Obchodní dohodu proti padělání, o které se vedou neveřejná vyjednávání. Dohoda je obhajována jako snaha ochránit spotřebitele před padělanými léky, přitom ale zabrání výrobě legitimních, dostupných a bezpečných léků tím, že poskytne firmám dalekosáhlé pravomoci zablokovat konkurenční výrobky.

Vyzýváme evropského komisaře pro obchod De Guchta, aby přestal skrývat zdravotnické důsledky, jaké budou mít jeho praktiky pro lidi v celém rozvojovém světě,“ uvedl von Schoen-Angerer při příležitosti doručení otevřeného dopisu Lékařů bez hranic komisaři De Guchtovi.

Indie bývá nazývána „lékárnou rozvojového světa“, protože vyrábí dostupné verze léků, které jsou základem léčebných programů po celém světě. Lékaři bez hranic odebírají od výrobců z Indie více než 80% léků, jimiž léčí více než 160.000 pacientů s HIV/AIDS. Nedávná studie odborného časopisu The Journal of the International AIDS Society navíc ukázala, že více než 80% všech léků na léčbu HIV, zakoupených mezinárodními dárci pro rozvojové země v období 2003–2008, byly generické léky z Indie.

Indie neudělovala patenty na léky do roku 2005, podle pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) však musela v roce 2005 začít patenty udělovat. Mnoho nových léků na HIV tak již patent obdrželo, což vyvolalo vážné znepokojení ohledně jejich dostupnosti. Naštěstí indický patentový zákon uděluje patenty pouze lékům, které mají oproti předchozím vyšší léčebný účinek. Evropská unie má ale v úmyslu potlačit indická opatření na ochranu veřejného zdraví, jakož i právo Indie udržovat v rovnováze nároky patentové ochrany a problémy veřejného zdraví.