Niger: Lékaři bez hranic bojují se dvěma epidemiemi a odvracejí třetí

MSF - Running man

V africkém Nigeru zuří najednou epidemie meningitidy a spalniček. Týmy Lékařů bez hranic podporují tamní ministerstvo zdravotnictví, které se snaží dostat v nemoci pod kontrolu a zároveň pracují na tom, aby se předešlo epidemii cholery v sousední Nigérii. Oblasti, které epidemie zasáhly nejvíce, jsou zároveň útočištěm pro velké množství uprchlíků a vnitřně vysídlených obyvatel, kteří hledají bezpečí před násilím v regionu.

V západní části země bylo od ledna zaznamenáno 1 409 výskytů meningitidy typu C, 94 lidí na nemoc zemřelo. Když tato epidemie začala v polovině března ustupovat, začaly se naplno šířit spalničky. Tento rok jimi dosud onemocnělo 1 921 lidí, epidemie si vyžádala 5 životů. Týmy Lékařů bez hranic se snaží zabránit dalšímu šíření obou nemocí tím, že provádějí očkování a pečují o nemocné.

„Protože chceme předejít šíření těchto epidemií, je naší momentální prioritou očkování v oblastech, kde se vnitřně vysídlení lidé setkávají s místním obyvatelstvem,“ řekl koordinátor pro krizové situace Augustin Ngoyi. Týmy Lékařů bez hranic a ministerstva zdravotnictví naočkovali proti meningitidě 254 000 lidí v kampani, která skončila v dubnu. Onemocnění je nyní na ústupu.

Týmy Lékařů bez hranic nyní spolu se zdravotnickými orgány pracují na očkování obyvatel proti spalničkám v oblasti Tillabéry, která se nachází na západě Nigeru, poblíž hranice s Mali. V oblasti Mangaizé, kde se usadilo mnoho malijských uprchlíků, naočkovaly týmy více než 15 000 lidí. Cílem druhé kampaně je naočkovat 35 000 obyvatel Abaly, která se nachází 250 km na východ.

Spalničkami onemocněli také obyvatelé v oblasti Diffa na východě země, kde našlo dočasné útočiště 240 000 lidí. Ti byli vysídleni v důsledku násilí souvisejícího se Západoafrickou provincií Islámského státu, která je známá také pod názvem Boko Haram.

Týmy Lékařů bez hranic a ministerstva zdravotnictví v oblasti Diffa kromě očkování proti spalničkám provádějí také preventivní očkovací kampaň proti choleře. Po propuknutí onemocnění v sousední Nigérii se lidé obávají, aby se Diffa nestala vstupním bodem nemoci do země. Sídlí zde totiž řada uprchlíků z Nigérie.

Celkem 391 pracovníků Lékařů bez hranic a ministerstva zdravotnictví naočkovalo v průběhu tří dnů na konci března celkem 105 000 lidí. „Použití očkování jako preventivního opatření je vzhledem k nejistotě panující v regionu nejlepší volbou. Kvůli ní by bylo obtížné dostat se k obyvatelům v případě propuknutí rozsáhlé epidemie cholery,“ řekl zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic Dr. Jeff Mutombo.

Lékaři bez hranic také pomáhají zdravotnickým orgánům vytvořit strategii, jak zvládnout nové případy spalniček a meningitidy díky důkladnějšímu sledování epidemiologických faktorů a poskytováním podpory při léčbě. „Chceme-li zastavit šíření těchto nemocí, musíme být schopni rychle odhalit nové případy,“ řekl Ngoyi. „Musíme sbírat a sdílet informace a pacienty ošetřit co nejrychleji.“

Ve všech osmi regionech země Lékaři bez hranic vyškolili 80 laboratorních techniků ve 32 zdravotnických zařízeních. Také věnovali vybavení, které má zvýšit schopnost laboratoří sledovat výskyt menigitidy. Dále Lékaři bez hranic školili lékařské týmy ve zdravotnických střediscích (148 pracovníků na vedoucích pozicích a 51 zaměstnanců) v oblasti péče o pacienty a v případě potřeby jim poskytli vybavení.

Lékaři bez hranic také podpořili 73 zdravotních středisek v léčbě pacientů se spalničkami. Toto onemocnění mohou provázet komplikace, které mohou být smrtelné pro děti – a především pro ty podvyživené.

V roce 2015 podpořili Lékaři bez hranic nigerské ministerstvo zdravotnictví při reakci na epidemii meningitidy, která propukla v oblastech Niamey, Zinder, Tahoua, Tillabéry a Dosso. Celkem v těchto oblastech zaznamenali 8 500 nemocných a 573 souvisejících úmrtí.