07 Zář 15 15 Zář 17

Po hadím uštknutí ročně zemře 100.000 lidí. Zásoby protijedu docházejí

Světové zdravotnické společenství opomíjí závažnou krizi veřejného zdraví

Pokud světové zdravotnické společenství nezakročí a nezajistí dostupnou léčbu a dávky protijedu, budou desetitisíce lidí nadále umírat na následky hadího uštknutí. Před touto hrozbou varovali Lékaři bez hranic dnes, den před sympoziem, které organizace na toto téma pořádá ve švýcarské Basileji.

Hadí kousnutí je mezi lidmi velmi častým důvodem úmrtí, a přesto zůstává jednou z nejvíce opomíjených krizí v rámci veřejného zdraví. Je znepokojivé, že se globální zdravotničtí aktéři o toto téma zajímají jen velmi málo. K tomu, aby se předešlo nesčetným úmrtím, je třeba zaměřit se na adekvátní léčbu a diagnostiku.

400.000 amputací ročně

Odhaduje se, že hadi každý rok na celém světě uštknou pět milionů lidí. 100.000 z nich zemře a 400.000 lidí trvale ochrne nebo je jed připraví o končetiny. Jen v subsaharské Africe každý rok zemře na následky uštknutí 30.000 lidí a 8.000 lidí musí podstoupit amputaci. Počty obětí zde budou pravděpodobně stoupat, protože zásoby nejúčinnějších protijedů tu mají datum spotřeby jen do června 2016.

„Právě teď čelíme opravdové krizi. Proč se tedy vlády, farmaceutické společnosti a globální zdravotní uskupení doslova plazí pryč ze scény, když je jich nejvíc potřeba?“ řekl Dr. Gabriel Alcoba, poradce Lékařů bez hranic pro problematiku hadího uštknutí. „Jen si představte, jak to musí být strašné, když vás had kousne. Cítíte bolest a jed vám žilami proudí do těla. Víte, že můžete zemřít, a také víte, že není k dispozici žádná léčba nebo že si ji nemůžete dovolit.“

Mezi oběťmi je mnoho dětí

Lékaři bez hranic ve svých programech léčí čím dál větší počet pacientů uštknutých hady. V roce 2014 mezi ně patřilo 300-400 takových pacientů v Paoue ve Středoafrické republice nebo více než 300 pacientů v Agoku v Jižním Súdánu. Mnoho z nich byly děti.

Nebezpečí hadího uštknutí hrozí zejména lidem v zemědělských oblastech. Jejich obyvatelé často nemají blízko zdravotnická zařízení a nemohou si dovolit drahou léčbu. Mnozí se proto obrací tradiční léčitele, nebo léčbu nehledají vůbec. Počet obětí uštknutí je proto zřejmě vyšší než uvádějí oficiální údaje.

Je-li protijed k dispozici, může pro jednoho pacienta stát 250–500 USD (6.000–12.000 Kč). V nejvíce ohrožených zemích takovou částku lidé vydělávají i čtyři roky. Aby pacienti nemuseli za protijed platit nic nebo jen málo a tato život zachraňující léčba jim byla dostupnější, je zásadně potřeba přispívat na náklady.

Zásoby protijedu jen do června 2016

Přípravek Fav-Afrique, který vyrábí francouzská farmaceutická společnost Sanofi, je jediný protijed, který byl schválen jako bezpečný a efektivní pro léčbu v případě uštknutí různými druhy hadů z celé subsaharské Afriky. V Africe vedle něj existuje několik málo alternativ stejného protijedu, jejich účinnost a bezpečnost ale ještě nebyly dostatečně ověřeny. Firma Sanofi přestala Fav-Afrique vyrábět v roce 2014. Poslední dávky protijedu projdou trvanlivostí v červnu 2016 a náhradní produkt nebude k dispozici nejméně další dva roky. Následkem toho budou lidé zbytečně umírat a další skončí s handicapem a poškozeným zdravím.

„Náhrada za Fav-Afrique zatím neexistuje. Doufáme, že Sanofi začne vyrábět základní materiál potřebný pro jeho výrobu a poté najde vhodné příležitosti jak do své výroby zařadit jeho přeměnu na protijed,“ řekl Julien Potet poradce pro opomíjené choroby v rámci kampaně Access Lékařů bez hranic.

WHO: „Opomíjený problém bez oficiálního programu“

Světová zdravotnická organizace (WHO) by měla hrát vedoucí roli ve snaze postavit se hadímu uštknutí jako problému veřejného zdraví. WHO ale problematiku stále považuje za „opomíjený problém bez oficiálního programu“, nehledě na vysoký počet úmrtí.

Globální zdravotnické společenství, dárci, vlády a farmaceutické společnosti by se měly ujmout svojí zodpovědnosti na řešení opomíjené problematiky hadího uštknutí coby veřejné zdravotní krize. Je třeba zahájit okamžitou odpovídající společnou akci, uzavírají Lékaři bez hranic.

{{{ labels.morehistories }}}