Středoafrická republika: Lékaři bez hranic rozdali jídlo 10 500 vysídleným a zranitelným obyvatelům na severu země

Zhruba 10 500 lidí na severu Středoafrické republiky dostalo mimořádnou potravinovou pomoc od mezinárodní zdravotnické organizace Lékaři bez hranic.

Od 22. prosince rozdaly týmy Lékařů bez hranic téměř 100 tun jídla na sedmi místech v oblastech Kabo, Gbazara a Moyenne Sido, kde přebývají vysídlení obyvatelé. Většina jich opustila své domy kvůli násilí, které zaplavilo zemi před dvěma lety. Kvůli přetrvávajícímu nebezpečí se dosud nemohli vrátit zpět.

Lékaři bez hranic se rozhodli přistoupit k distribuci potravinové pomoci, která není běžnou součástí aktivit této zdravotnické organizace. Jedná se o preventivní krok, který jsme podnikli, protože jsme zjistili, že vysídlení obyvatelé nedostávají dostatek jídla.

Světový potravinový program Organizace spojených národů nedávno varoval před nedostatkem zdrojů pro Středoafrickou republiku, který jej donutil snížit množství potravinové pomoci téměř o polovinu.

„Zaznamenali jsme, že podmínky jsou pro mnoho vysídlených velmi nestabilní,“ říká Maria Simonová, koordinátorka aktivit Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice. „Distribuce jídla nepatří mezi naše běžné činnosti. Po nedávných bojích v Kaga Bandoro a Bambari odtud ale byly ostatní organizace nuceny přesměrovat své zdroje k lidem, kteří byli nově vysídleni. To nás přimělo jednat.“

Světový potravinový program plánoval v nadcházejícím roce poskytnout pomoc 700 tisícům lidí ve Středoafrické republice. Nedostatek financí ale vedl k tomu, že každý člověk dostává zhruba polovinu původního přídělu a pomoc se dostane jen ke 400 tisícům lidí.

V reakci na tento vývoj se humanitární koordinátor OSN rozhodl uvolnit mimořádnou finanční pomoc ve výši jednoho milionu amerických dolarů (cca 25,7 milionu Kč) pro Světový potravinový program ve Středoafrické republice. To však nepokryje aktuální potřeby obyvatel.

Odhaduje se, že potravinovou pomoc potřebují dva miliony Středoafričanů, což je zhruba 40 % obyvatelstva země.

Každá z 2 tisíc domácností, do kterých Lékaři bez hranic doručili jídlo, dostala 36 kg rýže, 5 kg fazolí, olej, sůl a cukr. Spolu s tím zdravotnické týmy Lékařů bez hranic provedly „preventivní“ kroky k ochraně zdraví obyvatelstva, včetně očkování téměř 3 tisíc dětí mladších 15 let proti běžným dětským nemocem. Pracovníci také sledovali úroveň jejich výživy, testovali je proti malárii, provedli odčervení a poskytli doplňky s vitamínem A. Byly očkovány také těhotné ženy, které navíc dostaly železo a kyselinu listovou.

„Toto jsou lidé, jejichž schopnost vyrovnat se s touto situací byla narušena už před dlouhou dobou a teď se jejich podmínky ještě zhoršují,“ popisuje Simonová. „Jsme svědky utrpení způsobeného humanitární krizí a konfliktem, který nijak nepolevil. Je potřeba, aby teď mezinárodní aktéři, humanitární a nevládní organizace, které v zemi pracují, dělaly ještě více v tomto státě, který zažil už více než dost utrpení a přehlížení.“

Zobrazit větší mapu