Středoafrická republika: Pracovník Lékařů bez hranic Arsène Bassanganam byl zabit při přepadení konvoje

MSF - Running man

Lékaři bez hranic vzdávají hold oddanému kolegovi Arsènu Bassanganamovi, který zemřel při přepadení konvoje organizace ve Středoafrické republice.

Ve středu 18. května zastavili ozbrojenci v oblasti Kouki, 82 km na sever od města Bossangoa, tým Lékařů bez hranic. Ten ve dvou viditelně označených vozidlech přepravoval personál a pacienty. Útočníci přinutili celý tým z aut vystoupit a následně jeho členy okradli o jejich osobní věci a léky. Arsèna zastřelili poté, co musel se svými kolegy ležet více než 40 minut tváří k zemi.

„Jsme zničeni ztrátou našeho oddaného kolegy Arsèna, který zemřel, když pomáhal poskytovat život zachraňující zdravotní péči lidem v odlehlých lokalitách v okolí města Bossangoa,“ řekla Michelle Chouinard, vedoucí mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice.

„Arsène začal pro Lékaře bez hranic pracovat jako řidič v lednu 2014. V té době ve Středoafrické republice rozsah krize a míra násilí dosahovala vrcholu. Většina obyvatel Bossangoa žila v táborech pro vnitřně vysídlené lidi. A Arsène chtěl přes všechna nebezpečí své komunitě v těžkých časech pomoci.“

Arsène se v Bossangoa narodil a vyrostl zde. Mezi léty 2000 a 2010 se živil jako řidič pro komerční společnosti.

„Byl to velmi dobrý řidič a dělal vše, co bylo v jeho silách, aby zajistil našim pracovníkům bezpečí. Znal všechny cesty v této části země nazpaměť a byl to zapálený, odvážný, upřímný a taktní člověk. Jménem všech pracovníků Lékařů bez hranic vyslovujeme Arsènově rodině a přátelům upřímnou soustrast.“

Arsène byl starý 45 let a měl 12 dětí.

Činnost v oblasti byla pozastavena do doby, než Lékaři bez hranic obdrží dostatečné záruky bezpečnosti pro všechen personál a potvrzení, že jsou zde jejich lékařské a humanitární aktivity vítány. Lékaři bez hranic očekávají úplné prošetření celého incidentu místní policií a orgány a spravedlivé stíhání pachatelů.

Lékaři bez hranic začali poskytovat bezplatnou lékařskou péči ve Středoafrické republice v roce 1997. V té době byla úmrtnost v některých oblastech pětinásobná oproti jiným krizovým situacím. V následujících letech čelila Středoafrická republika vleklé zdravotní krizi. Politická nestabilita a obnovené násilí v roce 2013 zdravotní situaci dále zhoršily, 72 procent zdravotnických zařízení v zemi bylo poškozeno nebo zničeno. V reakci na nedávnou krizi Lékaři bez hranic zdvojnásobili rozsah zdravotní pomoci. V zemi nyní provozují 17 projektů.  Každý pátý Středoafričan žije v současnosti vysídlený mimo svůj domov, buď uvnitř Středoafrické republiky, nebo jako uprchlík v přilehlých zemích.