Sýrie: Hlavní nemocnice v Aleppu zastavuje činnost po sérii útoků

MSF - Running man

„Znovu vyzýváme válčící strany, aby respektovaly civilisty, zdravotnická zařízení a zdravotníky,“ řekla Raquel Ayora, ředitelka operací Lékařů bez hranic. „Nové útoky na zdravotnická střediska jsou nepřijatelné.“

Nemocnice Al Sakhour, která byla bombardovaná nejméně dvakrát dva po sobě jdoucí dny v minulém týdnu, poskytuje život zachraňující operace pro přibližně 400.000 lidí. Jen v březnu přijala nemocnice 2.444 pacientů a provedla více než 300 traumatologických zákroků. Všechny činnosti, včetně traumatologie a chirurgie, jsou nyní zastaveny. Není jasné, kdy a zda vůbec nemocnice obnoví svou aktivitu, její pracovníci nyní vyhodnocují závažnost poškození různých částí budovy. Jakmile se podaří zhodnotit potřeby a vedení nemocnice rozhodne, že je možné ji znovu otevřít, Lékaři bez hranic poskytnou maximální možnou podporu. V červnu 2014 toto zařízení už jednou v důsledku vážného poškození po náletech na několik týdnů zavřelo.

Nemocnice není jediným zasaženým zařízením. Cílem útoků bylo i další zdravotnické středisko, jeho aktivity jsou zastaveny už od 17. dubna. O čtyři dny dříve nálet na vozidlo záchranné služby zabil řidiče, tři zdravotníky a jednoho civilistu. Šest civilistů bylo zraněno.

Na konci roku 2013 začalo masivní letecké bombardování města Aleppo. Obytné čtvrti, obchody, autobusové zastávky, školy a zdravotnická zařízení se staly terčem náletů a barelových bomb. Lékaři bez hranic se obávají, že výrazná eskalace bojů v Aleppu a guvernorátu Idlíb povede k nárůstu civilních obětí. Poškození obytných čtvrtí s nemocnicemi a zdravotnickými zařízeními jen prohloubí utrpení obyvatel.

Lékaři bez hranic v Sýrii provozují šest zdravotnických zařízení a přímo podporují více než 100 klinik, zdravotnických stanovišť a polních nemocnic. Lékaři bez hranic také pracují s pacienty ze Sýrie, kteří uprchli do Jordánska, Libanonu a Iráku.