Sýrie: Nemocnice mezi třemi frontovými liniemi

MSF - Running man

Dr. Hassan Hamsho je ředitel nemocnice v Anadanu poblíž Aleppa. Ve svém svědectví popisuje, jak se jeho týmu daří poskytovat zdravotní péči v oblasti kontrolované rebely. Lékaři bez hranic nemocnici v Anadanu podporují darováním léků a zdravotnického materiálu.

Město Anadan a jeho nemocnice leží 13 km na severozápad od Aleppa, mezi třemi frontovými liniemi. Hlavním problémem v těchto městech je bezpečnostní situace. Stále na ně hustě dopadají bomby, rakety a dělostřelecká palba. Druhým problémem je tu ekonomika. V Aleppu dříve stovky továren poskytovaly mnoho pracovních míst. Působili zde obchodníci a civilní služba. Dnes je 90 % zdejších obyvatel nezaměstnaných. Lidé už nemohou dělat věci, na jaké byli zvyklí, když byla situace normální.

Ze začátku jsme nemuseli poskytovat specializovanou zdravotní péči. Jenom jsme v polních nemocnicích léčili raněné, protože se lidé báli, že je zatknou, když se vypraví do veřejných nemocnic. Obyvatelé Anadanu se vydávali do oblastí ovládaných vládou za léčbou obvyklých zdravotních problémů, časem to ale přestalo být možné. Oční lékař nebo jiný specialista je pro ně stejně důležitý jako všeobecný chirurg. Region je teď úplně izolovaný a cesta do Aleppa trvá pět až šest hodin. Musíte jet velkou oklikou, abyste se vyhnuli oblastem kontrolovaným vládou. Je to strašně nebezpečné.

Tenhle druh zdravotní péče jsem začal poskytovat poté, co jsem strávil 74 dní ve vězení na velitelství výzvědné služby vzdušných sil. Zatkli mě 21. srpna 2011 a obvinili mě, že jsem koordinoval demonstrace. Po propuštění mi došlo, že se věci nevyvíjejí dobře. S několika dalšími lidmi jsme zřídili polní nemocnici v soukromém domě. Měli jsme tam operační sál a pohotovost.

5. dubna 2012 vstoupila do Anadanu armáda a naši nemocnici vypálila. Otevřeli jsme další, ale tu zasáhlo bombardování. Potom jsme se na dva měsíce přesunuli mimo město. Nakonec jsme 2. ledna 2013 otevřeli nemocnici v jednom rozestavěném domě. Začínali jsme s třemi operačními sály, dvěma pohotovostními ambulancemi a dvěma místnostmi s 11 hospitalizačními lůžky.

Dnes máme k dispozici řadu oddělení: porodnické a gynekologické, kardiologické a pohotovostní. V nemocnici jsou tři operační sály, kde provádíme všeobecné a ortopedické operace. Máme také ambulantní kliniku a očního lékaře. Protože disponujeme rádiem, laboratoří, lékárnou a čtyřmi třílůžkovými pokoji pro pooperační péči, poradíme si s mnoha zdravotními potřebami. Přitom ale nemáme normální vytápění, jen pár petrolejových kamen!

Kritické případy je možné převézt do Turecka, ale ne ty, které se týkají nekomplikovaných srdečních problémů. Poblíž frontových linií jsou také zdravotnická stanoviště. Pro raněné vyjíždějí auta a ambulance, samotná naše nemocnice má dva vozy.