Válkou a povodněmi sužované Somálsko

Současný konflikt v Somálsku možná dočasně přitáhl zájem světové veřejnosti, avšak bezútěšnost každodenního života Somálců zůstává z velké části opomíjena. V posledních 15 letech je Somálsko neustále zmítáno vnitřními konflikty, které mají za následek nynější katastrofální zdravotní stav obyvatelstva. Somálsko má jedny z nejhorších zdravotních ukazatelů na světě: odhaduje se, že průměrná délka života v zemi je 47 let a že více než čtvrtina dětí se nedožije svých pátých narozenin.

[zpět na Top 10: Opomíjené humanitární krize roku 2006]

Konflikt v roce 2006 byl charakterizován intenzivními výbuchy násilí v hlavním městě Mogadishu a v okolních regionech. Koalice, zastřešená tzv. Spojenectvím islámských soudů, převzala v červenci násilím kontrolu v Mogadishu od milicí, jenž po dlouhá léta utlačovaly obyvatelstvo, a velice záhy získala vládu nad centrální a jižní částí země. Koncem roku 2006 se v konfliktu na straně tzv. Národní přechodné vlády, podporované západem, začala aktivně angažovat armáda Etiopie, což znamenalo zvrat v situaci. Koalice opustila Mogadishu a postupně byla donucena k ústupu ze všech větších měst na jihu země a přešla na partyzánský boj. Na pozadí této politické nestability postihly v listopadu Somálsko prudké lijáky, v důsledku kterých se řeky Shebelle a Juba vylily z břehů a zanechaly za sebou desítky tisíc lidí bez domova a živobytí. Toto se paradoxně odehrálo jen 6 měsíců po ničivém suchu, které postihlo oblast Bay, ležící mezi těmito řekami - Lékaři bez hranic tehdy přijali do své nemocnice v Dinsoru více než 600 těžce podvyživených dětí.

Lékaři bez hranic se snaží vyplnit obrovské díry v somálském zdravotnictví poskytováním primární zdravotnické péče a vedením chirurgických nemocnic a klinik a také rozvojem programů na léčbu podvýživy, tuberkulózy a nemoci Kala Azar v několika regionech včetně Bakool, Bay, Galguduud, Dolní Juba, Mudug, Střední Shabelle a Mogadishu. V Somálsku působí jen několik humanitárních organizací - násilí je rozšířené po celé zemi a zdejší klanová struktura je až příliš komplikovaná. Jenže bez existence státního zdravotnického systému je v této zemi jakákoliv pomoc až zoufale potřebná.